Soma’yı ‘hukuksuzluğa’ emsal yaptılar
İstanbul Sarayburnu açıklarında 4 askerin ölümüyle sonuçlanan sahil güvenlik botuyla yük gemisinin çarpışmasına ilişkin görülen davada mahkeme 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Mahkeme düşük ceza verilmesini açıkladığı gerekçeli kararında Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği davada verilen karara göndermede bulunarak, “Yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan olaylarda bile en fazla 15 yıl hapis verilirken bu ceza orantılı” ifadesini kullandı.
Evrensel Gazetesi’nden Vedat Yalvaç’ın haberine göre; kararı değerlendiren Soma Madenci Ailelerin Avukatı Can Atalay, bu kararın Soma davası kararının neye kapı araladığını hiçbir açıklamaya yer bırakmayacak kadar açıkça ortaya koyduğunu belirtti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Üyesi Avukat Mesut Badem de Soma davası kararının siyasi vesayet altında verildiğine dikkat çekerek “Bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.
HABERİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
SOMA DAVASINDA NE OLMUŞTU?
301 madencinin yaşamını yitirdiği dava 3 yılı aşkın sürmüş, karar duruşmasında mahkeme maden patronu Can Gürkan’a 15 yıl hapis ve 3 yıl maden sektöründe iş yapmama cezası vermişti.
Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 6 ay, Teknik Müdür İsmail Adalı’ya 22 yıl 6 ay hapis, maden ocağın teknik nezaretçisi Ertan Ersoy’a da 18 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.
Tutuksuz sanıklardan Mehmet Ali Günay Çelik hakkında 11 yıl 8 ay hapis verilirken, Murat Bodur, Yasin Kurnaz, Hüseyin Alkan, Hilmi Kazık, Hailmi Karakoç, Mehmet Erez, Fuat Ünal ve Haluk Evinç hakkında 10 yıl 10 ay hapis cezası verilmişti.
Maden Sahibi Can Gürkan’ın babası olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. eski patronu Alp Gürkan hakkında ise, beraat kararı verildi. Tutuksuz diğer 38 sanık hakkında yine beraat kararları verilmişti.
Karar kamuoyunca ‘cezasızlık’ olarak değerlendirilmiş, yoğun tepki ile karşılanmıştı.